בוגר ששת הימים מת מסוכרת. אשתו הוכרה כאלמנת צה"ל

57 שנים אחרי: ועדה קיבלה את טענת האישה שלפיה המחלה קשורה לפוסט טראומה שממנה סבל בעלה אחרי הקרבות בסיני, ושבגינה הוכר כנכה צה"ל

אלמנתו של גבר שנפצע לפני 57 שנים במלחמת ששת הימים ובהמשך מת מסוכרת הוכרה לאחרונה כאלמנת חייל שנספה במערכה. ועדת הערר לפי חוק משפחות חיילים שנספו במערכה (תגמולים ושיקום) בראשות השופט בדימוס ברוך אזולאי התרשמו שהמחלה התפתחה אצל המנוח על רקע הפוסט טראומה שליוותה אותו, ומכאן שהיא קשורה לשירות הצבאי.

המנוח נפצע ברגלו ובידו ביום הרביעי למלחמה בתקיפת מיגים מצריים על הכוח הישראלי שהיה בדרכו לתעלת סואץ. בהמשך הוא הוכר כנכה צה"ל עקב פוסט טראומה, אלא שהנזקים שנגרמו לו לא הסתכמו בפציעות בגפיים ובנפש.

שנים ספורות אחרי תום המלחמה אובחנה אצלו סוכרת, ב-1983 הוא החל לקבל אינסולין ובהמשך נכרתה רגלו. בדיון שהתקיים לפני כעשור שיתף המנוח שמצבו הנפשי החמיר, הוא שרוי בדיכאון, ספון בבית מזה חצי שנה, אינו יכול לתפקד או לדבר הרבה וסובל מלחץ.

הוא הלך לעולמו בשל אירוע לב וכשל בכליה על רקע מחלת הסוכרת. אחרי מותו ביקשה אלמנתו מקצין התגמולים במשרד הביטחון להכיר בזכויותיה לפי חוק משפחות חיילים שנספו במערכה ("חוק המשפחות"), אך היא נדחתה ומכאן הערר שהוגש לוועדה באוגוסט 2020.

לטענתה, בעלה סבל מסוכרת מסוג 2 שהתפתחה אצלו כתוצאה מהמצב הנפשי הקשה שבו היה שרוי לאחר המלחמה. בהתאם לכך, נטען שמתקיים קשר סיבתי בין השירות הצבאי לפטירה, המקנה למערערת הכרה כאלמנת חייל שנספה.

מנגד טען משרד הביטחון שהמנוח סבל בסבירות של 97% מסוכרת מסוג 1, שכן הוא לא סבל מהשמנת יתר – המאפיין הבולט של חולי סוכרת סוג 2. בהתחשב בכך שהספרות הרפואית אינה מכירה בקשר שבין דחק נפשי להתפרצות סוכרת סוג 1, גרס קצין התגמולים שלא מתקיים הקשר הסיבתי הנדרש ויש לדחות את הערעור.

אבל השופט אזולאי העדיף דווקא את עמדת המומחה מטעם האלמנה, שלפיה המנוח סבל מסוכרת סוג 2. הוא הדגיש שוועדת רפפורט קבעה בזמנו כי יש להכיר בקשר סיבתי בין מצב דחק בנסיבות מסוימות לבין סוכרת, וזאת בין שמדובר בסוכרת 1 ובין אם בסוכרת 2.

"בנסיבות מקרה זה נראה לנו לאור מצבי הדחק מאז האירוע בשירות, הופעת ה-PTSD, והסבל הרב המתואר בתיעוד הרפואי ובעובדות האמורות לעיל מאז האירוע ועד להופעת הסוכרת ופטירתו, יש לאמץ את חוות דעתו ואת עדותו הקונקרטית של המומחה מטעם המערערת שבין שמדובר בסוכרת מסוג 1 ובין שמדובר בסוכרת מסוג 2 יש לקבוע את הקשר הסיבתי הרפואי העובדתי", נכתב.

false

השופט אזולאי העיר כי קיימת פסיקה ענפה המכירה בקשר שבין אירועי דחק נפשי לבין התפרצות סוכרת 1, כך שעמדת קצין התגמולים השוללת את הקשר אינה מבוססת. כך למשל, באפריל אשתקד הכירה ועדת הערר בקשר שבין דחק נפשי כתוצאה מהדחה מקורס קצינים עקב העתקה במבחן לבין סוכרת 1. גם בנובמבר האחרון פסקה הוועדה שמתקיים קשר בין דחק נפשי שנגרם לחיילת כתוצאה מנפילת טיל בסמוך אליה והשתתפותה במטווח לבין הסוכרת האמורה.

לפיכך קבעו חברי הוועדה שמות המנוח מסוכרת קשור סיבתית לפוסט טראומה מהשירות הצבאי, ומשכך אלמנתו זכאית להכרה המבוקשת לפי חוק המשפחות, ובנוסף להוצאות ושכר טרחת עו"ד בסך 25 אלף שקל.

• לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן • הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין

• ב"כ המערערת: עו"ד שחר המאירי

• ב"כ המשיב: עו"ד סימונה גולדמן מימון ועו"ד אילנית גדקר אהרוני

עו"ד אורי צפורי עוסק בצבא ומשרד הביטחון

• הכותב לא ייצג בתיק

• בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של אתר פסקדין

• ynet הוא שותף באתר פסקדין

2024-05-09T05:06:25Z dg43tfdfdgfd